Valparnas utveckling

Här kan du följa valparnas utveckling

I väntans tider

Vecka 1
Äggen ligger i äggledarna och celldelningen är intensiv.

Vecka 2
12-16 dagar efter befruktning har äggen nått livmodern.
Nu började Lovis visa sig hungrigare än vanligt.

Vecka 3
Embryot fäster vid livmoderväggen ungefär 20 dagar efter befruktning. Embryot är ungefär 5mm och fosterblåsorna är runda och ca 12-15mm.
Lovis var jättehungrig och ville ha mat hela tiden, fast vissa morgnar var hon inte lika sugen. Nu stannade Lovis ofta inne när de andra gick ut. antingen för att vara med matte eller för att tigga till sig något gott.

Vecka 4

Livmodern är ordentligt förstorad. Embryot har utvecklat ögon, förbeningen har börjat och man kan ana spenraderna. Nu är de 17-27 mm och fosterblåsorna är ovala och ca 25 mm.
Dag 28 gjorde vi ultraljud. Matte var rätt säker på att Lovis var dräktig. Magen hade börjat synas och tuttarna blivit större. Lovis mådde riktigt illa vissa morgnar och sov mycket mer än vanligt. Ultraljudet visade att det fanns små valpar där inne. Man kunde se hjärtat pulsera och kropps- och huvudformen. Lovis fick nu stadigt fler mål per dag eftersom hon alltid varit ganska tunn behövde hon lägga på sig lite extra.
Det märktes att dräktigheten tog mycket energi
.

Vecka 5
35 dagar gammalt har embryot förvandlats till ett foster som liknar en liten hund. Ögonlocken har utvecklats och likaså öronlapparna. Man kan avgöra könet på fostren och fosterblåsorna har blivit så stora att de fyller hela livmodern. Fostren är ca 35mm stora.
Magen känns ordentligt, speciellt när Lovis står på bakbenen så känner man hur svullen den är. Hon vilar mycket och man märker en väldig medvetenhet. Hon är försiktigare med kroppen och väldigt mån om att vara i min närhet. Lovis har fått ett foder med mer energi-innehåll och äter 4 mål om dagen. Normalt behövs det inte ännu men Lovis bränner mycket fast hon tar det mycket lungt. Lovis njuter av att bli smekt över magen, lägger sig gärna på rygg när vi gosar. 

Vecka 6
(42 dagar) Fostren är nu  ca 7cm långa, under den gångna veckan har fostren nästan fördubblat sin storlek. Skelettet fortsätter att förbenas och runt dag 45 börjar det växa päls.
Den här veckan har rullat på, bröstkorgen har fortsatt att vidgas. Dag 41 hade hon lite flytningar, vilket är normalt så länge de är klara. Hon små-äter gärna , det märks att det suger i magen. Vikten har ökat med 1,8 kg.

Vecka 7
(49 dagar) Den här veckan växer fostren med ca 3 cm på längden. Buken fylls till stora delar av livmodern. Har man tur kan man både känna och se fosterrörelser.
*Lovis har idag gått 43 dagar, har hon varit hungrig förrut så är hon ännu hungrigare nu. Så fort hon har sovit en stund kommer hon och tjatar efter något att äta. Fostren tar vad de behöver, så det blir inte mycket över.
*Idag har hon gått 45 dagar och pälsen börjar växa på fostren.
* 48 dagar, I natt kände jag en av valparna göra upprepade kullerbyttor. På en vecka har hon ökat 0,5 kg i vikt och hon skulle ändå behöva lägga på sig lite mer hull.

Vecka 8
Fostren kan röra sig ganska fritt i fosterhinnorna, livmodern är väldigt stor. Fostren växer med ca 5 cm till en storlek av ungefär 15 cm den här veckan.
*51 dagar, Igår hade Lovis dålig aptit, magen är väldigt spänd man kan riktigt se hur den växer. Kroppen börjar anta "getform". Inatt var det, om jag inte kände helt fel 4 små valpar som levde om samtidigt i magen. Idag var aptiten tillbaka.
*55 dagar, I slutet av veckan blev hon irriterad i magen så hon har fått hemlagad mat som är lättsmält. Jag tror att det är en kombination av att det är mycket mer fett och proteiner än vad magen är van vid. Vikten ligger på 13,7 kg. En total ökning med 3,7 kg. Hon skulle fortfarande behöva mer hull. Vi har fortsatt gå i skogen men idag tog vi en kortare sväng, det är tungt att gå i all nysnö. 

Vecka 9
Valparna kan födas mellan dag 58 och 69. Från och med dag 57 kan valparna överleva. En dräktighet varar oftast mellan 61 och 63 dagar. När valparna föds är skelettet i stort sett helt förbenat. Ögonen är slutna, valparna har päls och de är mellan 16 och 18 cm långa.  
*58 dagar, Nu ligger Lovis gärna på golvet där det är svalt. Inatt sov hon som en säl på rygg intill den svala väggen. I morse hade vi svårt att komma ur sängen, vi låg oss mös och kände valparna göra morgongymnastik. 
*60 dagar, igår gick slemproppen, dvs det geléaktiga sekret som ska förbereda livmodern för valpning. Hon bäddar och vet inte riktigt hur hon ska ligga för att det ska vara bekvämt. Det är fullt där inne nu. Idag vägde hon 13,9 kg. Många små portioner blir det på en dag.
*61, Lovis hade förvärkar mest hela dagen, hässjade framåt kvällen och ville ut och kissa hela tiden. Hon var varm och passade på att rulla sig i snön varje gång hon gick ut. Straxt före tolvslaget gick vattnet.
*62, det tog ca 40 minuter för den första valpen att födas fram. En liten Blue Roan tik som vägde 305g.
23 minuter senare kom en liten svart pojke med vikten 308g. Bara tio minuter senare kom den minsta valpen, en Blr pojke på 268g. sedan tog det 40 minuter till nästa valp som var en svart tik som vägde 302g.
15 minuter senare föddes sista valpen, en svart pojke på 294g.

Valparna och mamma mår bra, Lovis sköter de små så fint. 😀