Blogg

Påskdagen

Hade en härlig dag på Lidingö med släkten igår. Mycket mat och mycket prat och så en hundpromenad i solen innan fikat. Kom hem sent och däckade framför tv:n.
Idag en långprommis på förmiddagen och en massa fika på eftermiddagen och socialträning med Dimma. 
Nu har jag fyllt magen med grönsaker och tänker krypa ner i soffan och lata mig (lite till =) 

Skön helg!

Bara 6 hundar med 2 saknades :)

Lååångfredag

Snöyra och grå himmel... blä!

Dottern sitter och pluggar efter att ha lagt lite slingor i mitt hår.

Jag har liksom tappat sugen och hamnade här...


Har glömt att berätta om fyndet jag gjorde i skogen för ett tag sedan. På vår stig i skogen bakom huset har vargen lämnat en hälsning. Blomma och Lovis markerade skiten med kiss direkt, de andra luktade bara utan att visa någon rädsla, bara nyfikenhet. Två dagar efter att att fyndet gjorts gick vi samma runda igen och då låg där en bit av ett rådjurdskinn med färskt blod på, bara en halvmeter ifrån markeringen. Den var intressant, Dimma snodde den och försökte springa iväg med den. De andra sniffade intresserat. Jag berättade för grannen som har kontakt med länsstyrelsen, hon fick bilderna jag tagit och skickade in dem. Idag kom samma granne och berättade att det låg en ny skit på den gamla högen också den av varg. En klar markering, jag finns här! Hennes vovvar kissade bestämt över hela högen. Där skinnet låg när vi hittade det hade vildsvinet varit och bökat runt, han kände väl doften han också. Fortsättning följer säkert.


Lite obehagligt att den valt att befinna sig så nära, precis bakom huset.
 

I måndags hade vi en sobelpojke här för frisering, det visade sig vara en halvbror till Dimma och Blomma, han var ur Hugos första kull. Jätteroligt att träffa honom och hans husse och matte!
 

Blomma är deppig och låg så här 2 månade efter löpet. Ser ut som en ledsen... cockerspaniel, hon som alltid är tokglad. Dimma växer så det knakar, mjölksyran infinner sig fort när hon ska bäras på de längre rundorna. Det är nu man både vill och inte vill att de ska växa fort. Var liten, alltid! Fast åh vad skönt, när du får gå lika långt som de andra.
 

Lovis skvätter lite här och lite där så snart är det nog dags för löp. I tisdags när vi var hos mamma och gick i området strittade hon som en hanhund. Åh kom nu! I området här är folk vana vid att man kommer med många hundar, (vi har funderat på att döpa om Bäckvägen till uppfödarvägen eftersom vi är tre stycken bara på en kort bit.) men när jag går i stan tittar folk på mig som om jag är ute med en cirkus. Bra träning för lilla Dimma att röra sig där det händer lite mer.
 

Igår målade jag pallkragen jag byggde häromdagen och sen hade vi lite hönsträning igen. Nu får jag hålla Dimma lite kort för hon har upptäckt att det är ganska kul med hönsen, man kan få dem att springa lite. Ajabaja säger matte då. Jag gick ut med nytt vatten till pullorna men de tyckte att hundskålen som stog precis vid hundarna hade godare vatten. de vet precis när hundarna är uppbundna och litar på att jag håller koll. De är inte dumma. Var uttrycket hönshjärna kommer ifrån undrar jag verkligen.
 

På eftermiddagen gick vi skogsrundan i Brottby igen. Solen sken fast det blåste nordan men skönt var det ändå. På hemvägen tog vi en glass i solen vid den gamla kyrkoruinen. Då var det vår!

30 mars, snart april :D

Idag har vi hittat ett nytt ställe att gå på.

Prommisen började med solsken och dito brillor och slutade med snöstorm, där emellan var det hagel och regn! Väldigt skitiga, fulla med pinnar och blöta var vi när vi kom hem. Nåja jag hade inte några pinnar i håret, men de andra. Dimma som inte får gå så långt blev stoppad innanför jackan ett tag, i alla fall en del av henne. Hon börjar bli både stor och tung att bära. Vi fick ha både ängen och motionsspåret för oss själva. Undrar varför!?

Vackert var det, matte blir alltid gladare av lite ögongodis, som ett gammalt torp - rött med vita knutar.

Igår gick vi längs sjön, isen har släppt så jag behöver inte längre vara orolig att lillan ska springa ut och pluppa igenom. Efter det lämnade jag Siri och Dimma hemma under högljudd klagosång och tog en lång sväng med Lovis och Blomma så att de fick röra på sig ordentligt. Skönt ibland både för dem och mig, att dela lite på dem.

Onsdagen gick i däckbytartecken, lagom till att busvädret kommer tillbaka. :p

På eftermiddagen trimmade vi vinterkalufsen av en cocker i grannskapet. Han tycker det är lika skönt varje gång att bli av med tofflor, mustach och mössa, och en hel del annat. Trippar runt så glatt på lätta tassar. :D

Imorgon kommer Jannie för lite putsning och matte för lite snack över en fika.

Skön helg på er alla!

26 mars

Supernöjda hundar!

Efter en helg med ont i örat (matte) och dålig sömn (matte & Dimma som ätit märgben) blev vi rastlösa när vi sovit ut på morgonen. Vi bestämde oss för att ta en tur till Lidingö. Vi hämtade upp Lotta och Pärlan och åkte till Elfviks hundhage.

Bingo! Ropade vovvarna i kör. Alla utom Dimma som aldrig varit där. Siri och Blomma var tvugna att skälla ut alla hundar som var där när vi kom. Siri hade ju sin unge med sig och Blomma, ja hon är Blomma... i tonåren.

De racade för glatta livet och självklart badade de i bäcken! Härligt lerigt och gosigt. Vi träffade ett trevligt par som gärna ville ta med sig Dimma hem.

Min lilla docka, hon är så söt. Lite skraj blev hon när en stor labbetik satte en efterhängsen hane på plats. Hjälp matte, de bråkar! Hon var ganska trött efter nattens "toabesök" så det blev en del bärande. Men jag fick hjälp av M som helst ville stoppa henne i fickan och gå. :) Efter ett varv utan dopp i bäcken stuvade vi in vovvarna i bilen.

Vi tog en fikapaus hos Lotta, där Siri gör allt för att komma nära kaninen, (ajabaja) sen åkte vi hemåt. Vi stannade på vägen och köpte hönsmat och jag passade på att köpa sättpotatis innan alla sorter tagit slut. Några billiga penseér blev det också, jag älskar dem. Ska bli skönt att slippa titta ut och se förra årets döingar i fönsterlådorna och istället få lite vår i sikte.

24 mars

Lördag morgon

Tänk, det är samma visa varje dag. Så fort hundarna väl har fått upp en ur sängen och fått sin frukost och kissning, så går de och sover igen. Så sitter man här då medan resten av familjen sussar sött. 🤨

I torsdags började vi äntligen vårträningen lite mer seriöst. Vi var på VaBk:s öppna träning i rally. Tog med mig Dimma och Blomma. Först lite socialträning med Dimma medan Blomma låg i bilen. Hon är en trygg liten tjej, massa nya dofter och hundraser men det var inga problem. Lämnade över lillan till grannen som bara skulle socialträna sin Border och hämtade Blomma. Gissa om hon var taggad! Äntligen matte är vi här igen! 😀 Förutom lite nosningar gick hon som en klocka. Hon älskar verkligen att jobba. Satt tyst och snällt och väntade medan jag gick runt lite med Dimma igen. Men när jag skojjade och gick en liten bana med Dimma blev hon avis och hörde av sig. -Hallå där det där är mitt jobb! ;)

Bordermatten mutade in sig med korv hos Dimma så nu är hon en storfavorit.

2 timmar och lite fika senare var vi alla lika trötta och nöjda. Dimma sov som en baby på väg hem. (ja hon är ju fortfarande en baby:o). Vilket hon visade tidigare på dagen då de var instängda en stund medan jag vaar ute med hönsen. När jag kom in hade hon dragit ner tapeterna i hallen. 😥 Första riktiga buset. Hm...

Har pratat med Theos matte och där är allt bra. han är en glad och busig liten krabat. Nästa vecka ska de börja på valpkurs. Det har även Ville och hans matte gjort, härligt. 🙂

Igår skrotade vi i trädgården efter morgonprommisen. Vi hade "inte jaga höns-träning". Jag band upp de stora tjejerna medan Dimma fick skrota runt. Efter ett försök till att fånga en närgången höna och bannor satt och låg de lungt medan hönsen skrotade runt. De är ju inte direkt rädda om livet utan utmanar ödet hela tiden. Men det gick jättebra. Dimma blev lite sugen på att leka med Kamelia, min lilla silke. Hon har en förmåga att springa och kackla och det ser ju förstås jättekul ut. Men efter en åthutning gick hon med hönsflocken och pulade. Många fler träningar kommer att följa... Drömmen är ju att de ska kunna vara ute tillsammans utan att någon får sätta livet till, men med tanke på jaktinstinkten hos mina damer är det frågan om, en och en kanske...

På kvällen blev det mys med sonen som nu snarkar gott i stugan. Om han inte svär över Manfred förstås som galer där ute. 😉

En ny härlig vårdag väntar.

21 mars

VÅR!

Underbart härligt! Solen har lyst över oss hela dagen och det har varit 10 grader i skuggan. Vi har varit ute och pysslat från morgon till middag, nu sover vovvarna gott. Altanen är röjd och den första tvätten ute på tork. :D Hundarna är blöta och geggiga, likaså hönsen. ;) De senare har hittat en ny plats att jordbada på. Inte en jag hade valt direkt, de håller på att gräva ut under en av mina granar här uppe på höjden. Mmm gosigt, tycker de och vräker sig ner på sidan och skvätter jord under vingarna. När hönsen är infösta i hägnet igen sticker hundarna dit och luktar av ordentligt och blir lika ordentligt jordiga de också.

Myggen har vaknat till liv. När jag öppnade dörren till pumphuset i morse vällde det ut små nykläckta saker. Varmt och fuktigt gillar de tydligen. De dansade i solen uppe i skogsbacken på eftermiddagen. Ett bättre vårtecken, i alla fall i mitt tycke, är citronfjärilen som dansade förbi när jag satt ute och fikade. Den andra jag ser den här våren.

Fast jorden fortfarande är frusen här så börjar det spira. Äppelträden har små ludna knoppar, rabarbern sticker modigt upp små röda knoppar (som jag fick rädda med hönsnät eftersom hundarna har gjort motorväg just där). Även Lupinerna har börjat utveckla små, små blad. Bästa tiden på året, då allt ligger framför oss. :D 

Igår tog vi en tur bort till Kooikergänget på en fika. Hundarna var geggiga som bara den så vi höll oss på verandan. Kooikermatten satte upp några lösa kompostgaller för att hålla cockrarna ute och kooikrarna inne. Bah! Kooikergänget är rädda för gallren men det är INTE cockrarna! Skrammel och duns! Jag fick bygga om lite innan det fungerade som tänkt... Kooikermamman vill nämligen väldigt gärna fostra både den ena och den andra så de kan inte vara ihop. Kooikerpojken däremot är i himmelriket när jag kommer med min tjejflock. Lovis och han älskar varandra och han har verkligen inget emot varken Siri eller Blomma. Dimma är ganska ointressant och lite småäcklig, tycker han. Blomma är inte alls förtjust i uppvaktningen. Komma här och tro att han är nåt. Hmf...

När vi kom hem orkade jag bara inte duscha av hela gänget, så de fick ligga i hallen och torka. Det fick jag äta upp idag. Har aldrig sett så mycket sand inne förut och då har jag haft rejäla mängder vill jag lova. Det var som om vi fått en egen sandlåda, nästan så man kunde ta fram huink och spade. ( Okej jag överdriver lite, men det var varkligen drivor!)

Ikväll blir det duschen.

Åter till gårdagen.

På kvällen följde jag och Dimma med grannen och hennes Border till Täby Kyrkby. Lite läskigt var det med Tibben som satt och skällde konstant utanför Ica. Och vad nära bilarna körde. Usch! Roslagsbanan kom precis när vi gick bredvid järnvägen men det brydde hon sig inte om alls. Den argsinte Schnauzern var inte heller så kul. Varför är han så arg matte?

Inte var Bordern som snart fyller 1 år till någon större trygghet heller, för hon har precis kommit i spökåldern och tyckte det mesta var skumt. :P

Vi var inne hos veterinären och vägde lillan, som inte är så liten, hon vägde 8,3 kg. Vi fixade lite på frisyren igår också, hon är väldigt duktig. Inte ett dugg rädd för rakmaskinen, fast rycka de buskiga ögonbrynen var väl mindre skoj. (Men det vet man ju hur det känns själv :P ) 

Dimma i vårsolen -Vad gör du matte? Ska jag sitta kvar, får jag godis då?

Mm blodpudding, slurp!

19 mars

Måndag och snön virvlar.

Var så glad och nöjd igår när nästan all snö hade smält bort.

Vi tillbringade förmiddagen på tomten och eftermiddagen i skogen. Det var ljuvligt trots att det bara var några plusgrader och mulet. Dimma hjälpte till att mata hönsen, eller mata sig själv inne hos hönsen. Hon är så duktig.

Promenaderna i skogen blir med flera stopp och pauser så att lilla Dimma inte ska ta ut sig. Inte för att hon inte orkar utan för att hon inte ska gå för långt. Lite godisträd och annat får man hitta på under vägen. Igår gick vi till "kojan" en liten kvadrat av timmer mitt ute i skogen. Dimma lyckades kravla sig in under en stock i jakten på en godis som ramlat ner på insidan. sen stog hon där snopen och undrade hur hon hamnat i en valphage mitt i skogen. Hur kommer man ut?

På vägen hem undersöktes alla spår efter vildsvinens härjningar noggrant. vi hörede grannens Lapska skälla och jag tyckte det lät väldigt högt för så nära var vi ju inte hemmet. En liten stund senare dök de upp i skogen på korsande stig, så det blev en pratstund där bland träden. Bra träning för mina som bara vill följa spår och inte sitta stilla och vänta. Vid något tillfälle var jag fastsurrad som vid en totempåle när tjejerna virat in mig i kopplen. Det luktar lite här och så måste jag kolla där och den pinnen där borta verkar kul... Ja, ni ser bilden gissar jag. 🤩
Väl hemma kom grannen upp för att köpa ägg och det blev en fika och en pratstund till. Till kvällen blev det borstning och pinnrensning och den eviga dammsugningen. Tiden är kommen då man vaknar nypeelad varje morgon. Behövs inget besök på spa bara ha kompisarna i sängen. 😎

Dimma vaknar med ljuset, dvs tidigare för varje morgon. -Hallå ska vi inte gå upp nu, jag vill ha mat! Klätter, klätter, slick, slick. Jag tänker samma sak varje morgon. Okej jag går upp och ger hundarna mat och sen går jag och lägger mig när de har kissat. Bah! Inte då. När väl alla kissat och fått mat måste jag vänta si så där 10-15 minuter innan Siri och Lovis ätit upp sin mat. Jo det är sant och de är cockrar, fast just då undrar man ju. När det väl är avklarat och alla har varit ute en sväng igen är jag ju klarvaken. So much for sleeping in.

Idag har vi inga planer och vädret inbjuder ju inte till någon längre utomhusaktivitet i den här snålblåsten. I alla fall inte just nu. Kanske jag ska ta fram symaskinen eller nåt...

16 mars

Ännu en underbar vårdag! Inte så varmt som tidigare och lite dis, men vad gör det när det går åt rätt håll. Blev tvungen att bada alla hundar när vi kom från skogen igår. Fanns inte en chans att få loss alla pinnar utan att dränka dem i balsam. Alla doftade lavendel. :D Är riktigt nöjd med det nya shampo jag provat. Inte så dyrt och väldigt drygt och balsamet är riktigt bra. D-serien är så svår att få tag på, i alla fall här ute. Nåja badningen höll ju inte så länge. Blev tvungen att ta en sväng genom duschen idag med och spola bort det värsta och än är inte dagen slut.

Vägarna är fulla av geggamoja och skogen är full av tall, gran och ljungkvistar. Pest eller kolera eller både och...Önskar mig just nu lövskog och asfalt. ;)

Pullorna är ute på grönbete och njuter av våren. jag kan sitta och bara titta och titta det ser så härligt ut efter tråkig vinter, då de inte stack ut en klo.

12 mars

Vilken underbar dag!

Våren är här, solen skiner och fåglarna kvittrar. Det känns helt underbart. Bara ett litet aber, leran. Geggiga blöta hundar, urk! Vilken tur att jag badade och trimmade Lovis & Blomma i lördags. :P

Aldrig är man riktigt nöjd. :P

Tiden bara tickar iväg och snart blir Siris valpar 4 månader. Dimma växer så det knakar, jag gissar att de andra gör likadant. Längtar efter en träff i vår så jag får se dem alla igen. Dimma är en go och cool tjej. Lättsam att ha med sig. Lätt att träna och duktig på att lyssna, förutom när det gäller att lära sig ligg, då ser hon ut som ett frågetecken hur jag än gör. Så det har vi lagt det på hyllan ett tag, så vi kan börja om från början. Viktigast är ju faktiskt inkallningen och det är hon duktig på.

Sitt är ordentligt befäst och stanna och låtbli och vänta övar vi på, det fungerar oftast. Svårast är att låta bli mammas mat eftersom hon snällt backar undan när lillan kommer.

Vi jobbar också med ögonkontakt. Fast mest av allt leker vi. Dragkamp är det bästa hon vet. Jag vet att folk säger att man inte ska kampa med apportörer, att de får hårt bett, men min erfarenhet är inte så. Lovis älskar att kampa och är riktigt tuff då, men när hon bär håller hon så försiktigt.

I skogen springer lilltösen lös och att hoppa upp på stenar för en godbit är något hon lärde sig kvickt. Nu skuttar hon upp på stenar ( och berg :O) självmant. -Här matte blir det bra? Godisträd är också skoj och att hoppa över nerfallna träd.

Igår hade vi kalas här. Först var vi ute i skogen på morgonen och sen busade vovvarna. Efter det kom Lena & Uffe på besök och då busade Dimma med Uffe och Siri pussade och pussade på Lena. När släkten kom orkade Dimma bara vara med en lite stund sen kröp hon in och somnade på katteras fäll under min säng. Det blev en lång dag för lillskruttan.

Idag har vi varit ute och busat på tomten och elaka matte har satt upp galler och förstört tjejernas autoban. De springer varv på varv ner för backen upp genom landet framför huset och upp bakom lillstugan, bakom den och ner igen. Det blir en väldigt LERIG autoban just vid husen, så nu stängde jag av där. Sura miner blev det. -Åh typiskt matte som ska förstöra allt skoj! Våffå då då?

Igår gick min spis åt fanders igen, det måste vara något vajkalle. Först fungerar den och sen är den stendöd...? Jag fick ta en tur till syrran i Angarn för att hämta spisplattan jag lånade förra gången. Det är ju typiskt att jag just den här gången hade varit duktig och lämnat tillbaka... men det blev en liten fikastund och det är ju aldrig fel. :)

Idag gick min mobil åt skogen, helt plötsligt fungerar den inte fast den har batteri och mottagning. Den gick i pension helt enkelt. s-u-c-k

Tänkte jag skulle kånka ner möblerna jag kånkade upp igår från garaget för att folk skulle ha någonstans att sitta. Men jag orkade inte idag. Och nu har jag upptäckt att loppisstolarna faktiskt är ganska trevliga att sitta på (vilket jag gör just nu) så jag ska nog passa på att klä om dem istället. Fast kanske inte just idag...

Träffade farmor/mormor Åsa häromdagen och hon fotade lillskruttan lite. Väldigt otrimmad men söt ändå är hon mitt lilla spöke. :)  

Jag fick också med mig två små vänner till hönshuset. Britten & Manfred :) De är dvärg Kochin så söta så! Men i morse klockan fem var jag inte lika förtjust när Manfred vaknade, det blir till att stänga hönshuset ikväll. :P

27 feb

Helt plötsligt är datorn och kameran inte kompatibla, okänt USB, går inte heller att lägga till. Va?...Grrr... 😠

Jag som fick så fina bilder på Siri och Dimma när de busade i solen idag. 😎

Det har varit dåligt med uppdatering på sista tiden, jag har gått in i någon slags seg dvala efter månaderna med dålig sömn då jag hade valpar. Hjärnan har tagit semester. 🤨

Vi går våra vanliga promenader, en bit väg en bit skutt i skogen, en bit väg en bit skutt i skogen. Dimma är väldigt följsam och skuttar lös när det inte är bilväg, då är det koppel på. Annars åker hon i väskan på magen, hon börjar bli lite tung men än så länge går det bra. De andra vovvarna tycker att hon är ganska besvärlig när hon hänger som ett extra ankare och kampar med deras koppel.  Vi tränar kontakt, inkallning, stanna, sitt osv. Hon är duktig även om hon har egen vilja. Hon är ett matmonster i klass med Pärlan, vi övar inte röra och vänta, oj vad det är svårt när det luktar gottigott. 😀 
Blomma löper och har varit lite av en surkärring, -Lukta mig inte i baken! Det är på upphällningen hoppas jag. Pärlan löper samtidigt men är på Lidingö så de har inte varandra att leka "roliga lekar" med. På onsdag kommer Pärlan hem då blir det annat. 😉

Tillbringade söndagen på cockerklubbens årsmöte i Upplands Väsby. Det var ett lååångt möte. Jag hade Dimma med mig och hon skötte sig utmärkt. Jag däremot slarvade bort både block och papper som jag skrivit ner det jag skulle komma ihåg på. Ärthjärna! Tappade bort telefonen också, men hittade den idag på samma ställe där jag letade igår, fullt synlig. Ibland blir jag rädd för mig själv. Letade tom i kylskåpet när jag kom hem igår ifall jag lagt in papper och block tillsammans med mjölken jag handlat. 🤭

Vi har smugit igång lite rallyträning, Blomma och jag. Det är ju snart tävlingssäsong så det är hög tid. Längtar efter barmark. Här i skogen är det fortfarande full vinter även om solen värmer gott när den väl är här.
Promenaden idag tog dubbelt så lång tid som vanligt, jag stapplade och slirade fram trots mina Icebug´s. Dimma gjorde värsta vurpan igår på väg ner för backen, halkade och åkte baklängskana, lite rodelkänsla.  Förra veckan var sonen här och han åkte kana efter hundarna direkt på dojjorna. Då är det halt. (den balansen kan jag inte skryta med.)

Fick ett trevligt samtal från mitt försäkringsbolag idag. Det visade sig att jag kunde ha flockförsäkring där katterna ingick. Kommer spara mig en del pengar på ett år, såna överaskningar gillar jag. 😀

Supersuddig, men det var inte lätt att springa baklänges på isen och glädjen syns i alla fall. :P

16 feb

Idag har Chaplin varit här och blivit trimmad. Husse uppskattade inte att han blev kallad för pudel på kursen.
Lite fika blev det först med Tobbes matte som var här och lämnade en pulka. Sen åkte husse och matte och handlade. Chaplin är så go det är en fröjd när han kommer och hälsar på. Fast han aldrig träffat en så liten valp var han jätteduktig med Dimma. Här kommer lite före och efter bilder.

31 jan

Iskallt och strålande sol. Börjar dagen med en värmande brasa, så skönt. Småpluttarna busar runt och de stora sover efter frukosten. Idag ska vi iväg till veterinären och besiktiga Walle, jag passar på att besiktiga Dimma också när vi ändå ska dit. Walle flyttar troligtvis i slutet av veckan, min lilla kärleksfulla plutt. <3 Han är så otroligt människokär, spelar ingen roll vem som kommer han blir lika glad åt alla.

Det kommer att bli tomt för mig och tufft för lilla Dimma utan brorsan. Det blir väldigt mycket omständigare med bara en valp hemma. jag kan ju inte lämna henne ensam för att gå långprommis med de stora. Hon är lite tung att bära i valpväskan samtidigt som man håller i 4 vuxna, den är inte av den bästa modellen. Det får bli ryggsäck på magen, lite trångt att ha henne innanför jackan, så får vi låna grannens barnvagn som hon brukar frakta sina valpar i.  😉

Vem ska nu busa med lilltösen? Utomhus röjer hon gärna med de stora, men inne blir det en annan femma. 
 
Under  förmiddagen ska tassar och klor klippas på de små. Lite hamsterkinder ska effileras. Vi får se om jag ger mig på öronen. Jag tycker det är för kallt för att raka de små så det får nog bli effilering där också, om jag lyckas med de små envisa trollen.

Lilla Theo trivs som fisken i vattnet i sin nya familj. Jag är så glad. Han har fått ett fint varmt täcke att ha när han går ut, han har inte så mycket päls som Walle & Dimma och fryser lättare.
En skön dag i kylan önskar vi er 🙂

20 jan Fullt ös

Tjoho! Ungefär så låter det här just nu. Valparna har tokryck och far runt som förgiftade råttor. Hemmet består av vad min pappa fint kallade för flexibel inredning, dvs kompostgaller som flyttas efter behov. 🤩 Ungarna far ut och in genom kattluckan som små skottspolar och jagar varandra.
Natten har varit lugn och jag har faktiskt fått sova! Igår natt höll de låda hela natten, framför allt "Pipen" (Peanut- Theo) Han ylade som en tok efter sin favoritbror som flyttat. De sov gärna tillsammans de två. Nu verkar han ha glömt alltsammans och röjer vilt med de andra två.
Vid hämtningen visste Lovis direkt vad som var på gång så hon fick stanna bakom galler med resten av tjejerna medan Siri fick följa med ut och lille Hazel-Ozzy åka. Det är alltid lika svårt att se dem åka, samtidigt som man är glad för att de fått en egen familj.
Siri var orolig ett par timmar efteråt och skulle ut och kolla. Hon var övertygad om att jag hade glömt honom ute på tomten, stackarn. 😥 Sen somnade hon i fotöljen och efter det var det inget mer med det. Skönt.

Vi fick rapport från Ozzy igår och allt gick jättebra, han hade sovit hela natten förutom att han var uppe och bajsade en gång. Så härligt att höra. Lillkillen i familjen och Ozzy hade hittat varandra och gosade massor. 😀 Han och labben Nova busade också. Härligt!

Alla valparna blev dåliga i magen när jag fasade över till juniorfodret. Ibland blir jag lite fundersam till Royal...
Det kvarvarande gänget fick leva på majsvälling och morotspuré igår och nu har magarna lugnat sig. Nu ska jag blanda ut vällingen med lite foder nästa giva så får vi se hur det går. 

v

Vargen är här i krokarna igen. Grannen hittade spår i snön bara 2-300 meter bakom mitt hus häromdagen. Det har också kommit in rapport om en annan observation ett par minuter längre in i skogen. Förmodligen är spåren efter den vuxna hanen. Viltansvarig har talat om att det ligger ett älgkadaver här bakom så det är inte konstigt att de är här.
Mer om att läsa om det och bilder på spåren finns på uppfödargrannens hemsida  http://lapskagazzionasti.dinstudio.se/diary_61_815.html 

Funderar på att höja mitt staket på baksidan mot skogen så att vargen inte så lätt kan ta sig över. Tål att tänka på...

Annandagen

En riktigt skön jul har vi haft. Inte mycket till julkänsla utomhus men skönt ändå. Väder för långpromenad på julafton, rätt bra med "sjötomt" för att skölja av gruset när man kommer hem.  Valparna var med och kollade Kalle Anka, de är så söta när de tittar på tv. Kvällen tillbringades hos syster med resten av släkten.
På juldagen storstädade jag hönshuset, det behövdes kan jag lova. Det blir så geggigt och blött även inomhus när det är sånt här väder. Annars slappade jag mest. Vaknade i natt och kravlade mig upp och fyllde kannor med vatten, hade en föraning om att strömmen skulle gå i stormen. Vaknade mycket riktigt till ett svalt hus och mörker i morse. Inte så kul att städa valphage med begränsat med vatten och i skenet av stearinljus... klockan 10 kom strömmen tillbaka, Jippie! Jag hade ingen kontakt med världen för mobilerna funkade inte heller så jag hade ingen aning om hur det stog till där ute i världen... Konstigt när man blir helt avskärmad.
 
Barnen har åkt till stan så idag har jag varit ute med valparna och sen gått en lång skön promenad i "vårvädret". Lite rotvältor här och där och på Mossvägen ligger en stor björk rätt över elledningen. Hoppas att någon granne tar hand om det, för det är ett sommarhus så de vet nog inget. Jag är glad att alla mina jätteträd fortfarande håller sig på fötter.
Nu sover alla fyrfota nöjt och mörkret sänker sig igen över Ekskogen.

Kelly, Peanut & Lovis julmyser.

21 dec. Tyst i stugen

Snö och gråväder över Ekskogen.
Valparna sover efter en slurk ur mammas tutte, allt är tyst och lugnt. Förutom tvättmaskinen som arbetar på oförtrutet, vad skulle man ta sig till utan den uppfinningen? Fällarna går runt, runt, även om de små oftast kissar på tidningarna så misslyckas det ibland. 
I morse flyttade en av mina svarthönstuppar till Riala, skönt att bli av med en åtminstinne. Det blir väldigt stökigt men 4 tuppar som går inne mest nu när det är kallt och blött. Jag hoppas att hönsen ska få det lite lugnare. Ni vet ju hur ungtuppar är, det är bara sex i huvudet på dem. Nu får han ett eget harem att rå om.
Tyvärr blev det inget av med det andra hemmet, så vet ni någon som vill ha en rastupp... Stackars mina höns får nog skavsår.

Bara dagar kvar till jul nu. Barnen och X-et kommer på fredag kväll, julafton åker vi till syrran en stund. Det går ju inte att lämna småttingarna någon längre tid. Granen tog vi in förra helgen, det är trångt om saligheten i stugan vill jag lova. men finns det hjärterum finns det stjärterum, även om det blir till att sitta på golvet.
Julklapparna är klara coh ligger under granen - utan fina snören annars tar katterna och river upp allt.
Igår rök katterna ihop när de busade under granen och in for fyra cockrar gissa om det blev kalabalik!  Förvånad att granen faktiskt stog upp efter det.

Måste nog ta mig i kragen idag och skotta bort snövallen innan det kommer mer från ovan. Blir lite krångligt att ta sig ut med bilen annars.

Igår var jag lite duktig och trimmade det värsta på Pärlan och Blomma. Siri fick tassar och klor klippta. Lovis ser ut som en björn så hon står på tur. Skönt att det har frusit lite på snöytan, det var inte kul med alla snöbollar i pälsarna. 😥 
Promenaderna igår var ett äventyr och känns i axlarna idag, (eller är det trimningen kanske?). Nyplogade vägar är något som cockrarnas nosar går igång på vill jag lova. De är som dammsugare och hörseln är helt avstängd. Suck!

Idag blir valparna fem veckor. 5!!! Det är galet vad fort det går. Fotar under dagen och lägger ut på valpbloggen sen.

Ha det gott och ta det lugnt. Bara man har sina kära så blir julen god även om man inte hunnit allt man tänkt sig.

18 nov

Den närmaste tiden kommer uppdateringarna vara mest i valpbloggen.

17 nov

Äntligen är de här, de efterlängtade små!
Siri har fått 4 valpar. 3 hanar och en tik.
Alla är sobel.
Siri är jättefin som mamma och alla mår bra.

Nyheter, valpar och Siris valpdagbok är uppdaterade. Mer bilder kommer inom kort. 🙂

4 nov

Den senaste tiden har jag fått hjälp av min pappa att bygga in min lilla veranda. Vi har använt det som finns och det blir riktigt bra. Har fått gamla fönster som pappa hittade på landet. Eftersom verandan  är så liten fick jag sätta in en förrådsdörr som är 180cm hög. Om jag någon gång ska flytta blir det intressant att se hur möblerna ska komma ut. 😉
Igår grundade jag en del och idag ska jag försöka grunda dörren på utsidan. Sol har utlovats men den lyser med sin frånvaro än så länge.

Igår var vi hos syrran på middag, vi skippade Halloween-temat i år men bestämde oss för att träffas i alla fall. Det är så sällan alla kan samlas. Alla var med utom min dotter som har har fullt upp i Uppsala.
Näpp dags att ta i tu med dagen. Ha det gott!

23 okt

Idag har vi haft besök av ett par till som är cockersugna.
Efter det satte jag upp en bana och körde rallylydnad med alla tjejerna. Siri var mer taggad än vanligt, undrar om det var godiset som drog. 😉 Blomma var övertänd och skuttade som en hare första varvet. 🤩 Alla hade roligt i alla fall.
Sen gick vi ut i skogen och hittade massa kantareller. Hade dumt nog lagt ur påsen ur fickan, men det visade sig att det får plats en hel del svamp i några bajspåsar.

Hundarna var som galna, de fick upp spår efter spår, förmodligen har klövviltet träng ihop sig nära området eftersom de är ute och jagar älg längre in i skogen. Vildsvinsspår är också väldigt intressant.

Härom dagen var vi ute och gick långprommis på skogsvägarna i Tärnanområdet, Kooikermatten och jag. Lovis var i höglöp så Kooikerpojken hade ett sjå. Gick de före gick han baklänges gick de efter skuttade han fram på bakbenen. Och Lovis gjorde likadant ett tag. Vi hittade färsk vargspillning. Mycket intressant, tyckte både vi tvåbenta och de fyrbenta. Vi gick förbi en matningsstation för vildsvinen där det också behövdes en noggrannare undersökning av området, tyckte vovvarna. Vi var ganska trötta allihop när vi kom hem.

Igår var vi en sväng till Vallentuna BK. Jag skulle ha tävlat men ställde in i sista stund. Inte värt att riskera att få hem några smittor nu när Siri går i väntans tider. Men sugen blev jag när jag satt där och tittade... Roade oss både i går och i förrgår kväll med får, katt och hästklappning när vi hjälpte till att ta in hästar för natten.
Myspys.
Det är ett himla liv i hönsgården just nu, alla ungtupparna har lärt sig att gala. Stackars grannar! Någon som vill ha en gosig liten (eller stor) tupp? Det blir nog lite väl livat med 4 stycken i hönshuset i vinter. Två blir kvar och en har ett framtida hem.
En granne längre upp på vägen gick förbi när vi kom hem med vovvarna från skogen idag. Alla höns var ute på tomten och som vanligt kommer de fram för att se om matte har något gott i fickan. De gol i kör och grannen undrade om jag hade skaffat bonngård.🤭 Black Jack min svarthönstupp (konstigt ord) är inte ett dugg rädd för hundarna. Han har fattat att om de är i koppel har matte full koll. Så han kommer fram och hämtar mat ur handen fast hundarna är vi mina fötter. Mycket bra träning för mina FÅGELhundar. 🙂


Storm

Igår fick jag oväntat besök men hade tyvärr inget gevalia att bjuda på...

Satt i lugnan ro och pratade i telefon när det brakade till på baksidan av huset. Både jag och dottern undrade vad fn det var som pågick, det lät som om skorstenen hade ramlat ner. Ut i mörkret med pannlampan. Det var inte skorstenen, det var grannens döda gran som gått tvärt av någon meter ovanför marken och lagt sig över mitt verandatak! Med allt som hänt sen jag flyttade hit har jag insett att jag måste ha dålig karma, eller så har någon uttalat en förbannelse...🤨
Insåg i dagsljus idag att jag inte skulle fixa det själv så min snälla mamma och pappa kom hit och hjälpte mig att kapa trädet. Jag fick upp staketet hjälpligt så att jag kan släppa ut hundarna på baksidan igen. Nu finns det en hel del kvar att ta hand om men det värsta är gjort. 🙂


I morgon är det dags för ultraljud på Siri. Jag är nu helt säker på att hon är dräktig, men tiden är beställd och jag är som vanligt nyfiken av mig. 😀

Återkommer efter veterinärbesöket!

11 okt

Siri är nu på dag 25 sen första parningen. Hon tigger mer än vanligt och ligger i knät så fort jag sätter ner rumpan. Hon har klara flytningar och inatt var hon uppe och kräktes. Frukosten lockade inte först, men sen åt hon upp den. Håll tummarna!
Om en vecka eller så borde det synas en förändring, är jag inte säker då blir det ultraljud.
Lovis har börjat löpa och tigger mest hela tiden, hon vill också ha lite extra närhet, så just nu är det trångt i knät.

Blomma är jätteavis och försöker tränga sig emellan mig och den som är närmast, krafsar på mig och försöker krypa innanför skinnet. -Jag matte, ser du mig!?

-Ja lilla gumman det är svårt att undvika när du försöker krypa in i munnen på mig! Och lägger dig på stickningen...🤩
Pärlan är just nu totalt insnöad på kobenen jag köpte för ett tag sen. Hon har nog aldrig haft så vita tänder. Hon ligger där och gnager och morra som om det gällde livet.

Förra helgen hade vi cockersugna på besök. Det är alltid lika roligt att prata hund. Lovis gjorde sitt bästa för att charma in sig. Hon älskar när det kommer folk, då vankas det fika. Och man kan få lite extra kel.🙂

Dert finns massor att göra i trädgården. Idag har jag tagit upp den sista potatisen innan den ruttnar bort. Upptäckte att jag hade en hel del purjulök som jag har glömt bort, men den klarar ju ganska mycket kyla så den får stå en stund till. Jag har beskurit ett av mina äppelträd som ingen brytt sig om på länge. Det blev lite att ta hand om. Kvistar till komposten och resten tog jag motorsågen till och gjorde ved av. Sågade upp all ved från min stora cypress också när jag ändå var i farten. Fingrar och handleder var inte så glada åt jobbet men nu är det gjort. 🙂
 
Träningen har legat nere ett tag, har bara tränat lite hemma på tomten. Det har mest blivit skogspromenader med svampplockning. Det kryllar ju av svamp! Har torkat en massa, då tar den knappt någon plats alls. Det är svårt att bara gå förbi...😉
Äpplen har jag till förbannelse, riktigt goda höstäpplen. Jag har gett bort en hel del men har massor kvar. Jag har redan fullt med äppelmos i frysen från sommaräpplena. Det är så synd att jag inte har någon jordkällare att förvara i. Än så länge kan de stå i garaget, men inte när det blir riktigt kallt. 

Lyckades släppa ut Siri och Lovis när hönsen var ute på tomten idag. Inte så smart. Jag måste nog göra mig en skylt som jag kan sätta på dörren för att påminna mig själv. Minnet har varit bättre kan man väl säga. Men flickorna kom tydligen ihåg bastningen de fick förra gången en höna smitit, så jag fick in dom igen innan det hände något. Puh..

Håller på att läsa en fantastisk bok jag fick låna av grannen.
Hund pojken av Eva Hornung. Kan varmt rekommendera den, det är en sträckläsarbok!

Det var väl alles för den här gången. Ha det!