Dagbok

18 maj

Först av allt, Grattis på födelsedagen älskade mamma!

Presenten får du komma och hämta 😉

v
 

Idag har jag varit en tur till Vallentuna Djurklinik.

Pärlan hade fått början på en svampinfektion som jag ville kväva i sin linda. Döm om min förvåning då veterinären talar om för mig att Pärlan har biljud på hjärtat, och ganska distinkt sådant. Så många veterinärer som hon blivit undersökt av och alla har missat det. Vet. tror defenitivt inte att det är något nytt, men kanske har det förvärrats så att det hörs tydligare.

Jag bestämde mig för att låta göra en ultraljudsundersökning för att se hur det står till. Dels för att ha en bild av hur det ser ut idag om hon i framtiden skulle försämras och dels för att ta reda på om det begränsar henne på något sätt. Undersökningen ligger ett par veckor framåt i tiden.

Min lilla blå loppa, Blomma ska gå till tandläkaren på torsdag och fixa till en tand som inte sitter som den ska. Så hon var med till veterinären idag hon också. Hon knoppade in på golvet i undersökningsrummet. Trygg liten tös. Jag behåller henne en tid i alla fall för att se hur det utvecklas. Hon är en på hundra, sån personlighet den lilla rackarungen. Fast jag har ju egentligen fullt upp med mina andra töser så dyker rätt hem upp kanske...

Jack var också med till veterinären och blev besiktigad. Väldigt fin valp tyckte hon, och det är han verkligen min Ferdinand. han somnade på undersökningsbordet, tyckte nog att det var för varmt där inne. Det har bestämts att Jack flyttar till familjen i Vallentuna i stället för Troll. Jag kommer att behålla avels och utställningsrätten på honom till en början så får vi se hur han utvecklas. Han är väldigt lik gammelmorfar Dino, SUCH Quilmhair Highland Fling som finns hos Stina på Kennel Murbräckan. Snygga killar i mitt tycke.

Troll söker nu en egen familj. Jag kallar honom för min lilla italienare (inget illa menat) 😉

Han har en svag doft av vitlökssalami (valpfodret gissar jag) och älskar att pussas i örat och knapra försiktigt på örhänget. En riktig liten charmör är han, är också den som ska sitta i knät och gosa på kvällskvisten. Snygg har han blivit också, han är kort och kompakt som en cocker ska vara, har långa vackra ögonfransar som han använder flitigt! :) Lovande lik sin vackra pappa Hugo.

Så har vi då min svarta lilla prinsessa Pebles som söker ett eget hem. Hon är en självgående liten tös. Älskar bollar i alla former och roar sig själv långa stunder. Pussas gärna och svansen går som en visp som på mamma Lovis. Hon har utvecklats mycket sista tiden. Kommer på inkallning på sitt namn. (Bara Jack tror att han ska komma på alla namn. Ha ha ... Men tur är väl det för han får nog byta namn när han flyttar för pojkens bästa kompis heter Jack han också.) Pebles är väldigt duktig på att göra ifrån sig utomhus så hon blir lätt att få rumsren tror jag.

v

Långhelgen gick fort, men vilken underbar helg!

Ungarna var här och på lördagen hade jag besök av en gammal kompis. jag fick en så fin bok "Tjejernas trädgårdsbok" Odla frukt och grönt utan att få smuts under naglarna. Ha ha helt underbar. Både rolig och nyttig. Tack!

I söndags var det kalas för brorsans son som fyllde 12.
Jag tog med Jack för lite socialisering. han hälsade på de andra vovvarna och gick och la sig i skuggan under sonens stol och där låg han mest hela tiden. Viftade glatt på svansen när någon kom fram, men tyckte det var för varmt. Straxt innan vi skulle gå vaknade han till liv och skuttade runt lite. Mina små vinterbarn är inte vana vid sån här värme!

Igår grävde jag ett grönsaksland och satte potatis. Svettigt var det men det är kul att se resultat av det man gör. Jag flyttade lite Gullvivor och bergsklint upp till huset. På eftermiddan kom min måndagskompis och fick lite sommarslingor i håret.

På kvällen lånade jag cykelpumpen av grannen och gav mig ut på tur med Pärlan. Men hoppsan!!! Var det inte ett rådjur som sprang mitt framför nosen på oss. hej och hå vad fort det gick, tur att det finns bromsar!

Tog en premiärtur med Siri och hon var jätteduktig! Åhå! tänkte hon, Ball! Man kan springa med matte! Kul grej! Travade på riktigt snyggt gjorde hon. Duktig flicka!

Lovis fick ta sista turen, hon gjorde som hon brukar och lutade sig utåt bort från mig. Hon är stark den lilla damen men vi höll oss upprätt hela vägen hem. Välte mig gjorde hon när vi kom in på uppfarten. Bara cykeln välte men nära var det!

Så det var lite uppdatering, nu åter till valp-pussning och hundgöra!

Ha det!

12 maj

Idag har varit en underbar dag!
För första gången på månader tog jag mig några timmar ledigt och åkte med grannen och shoppade loss. De stora tjejerna fick en ordentlig promenad först på morgonen. Valparna hade varit ute och busat av sig ordentligt också. Det skulle inte bli så mycket men bilen var full när vi åkte hem! Det blev både blomster och annat skoj både till trädgården och vovvarna. Nya agilityhinder införskaffades på Rusta. Slalompinnar och fler hopphinder.

Glada valpar väntade innanför dörren när jag kom hem. Hungriga var de också, så var det full fart igen. Golvmoppen åkte fram och sen gick vi ut i trädgården. Valparna fick vara med en och en och skutta, de är väldigt duktiga på att lyssna. I morgon ska vi ut och gå med de nya tjusiga halsbanden och kopplen. Koppeltränat har vi gjort en hel del redan, de är riktigt duktiga på att följa. Kanske vi ska gå och titta på sjön? Vi får se vad vi hittar på när barnen kommer.

Den nya gräsklipparen har "provkörts" ikväll, knäpp som jag är har jag köpt mig en handjagare. Jag avskyr dessa bensinstinkande motorgräsklippare, även om min kropp säger annat. Pärlan tyckte den var rätt läskig och skällde ut den, men vande sig snart.
Den nyinköpta krusbärsbusken har planterats och penseérna i fönsterlådorna likaså. Jag satte en hel del Penseér precis när de kom men så slutade de säljas i affären här så lådorna har gapat tomma. Idag fick jag äntligen flera.
Fjärilarna älskar dem och humlorna också.

Nu ska jag göra som vovvarna och gå och knyta mig.
Ha en skön långhelg!

Gosig halsduk

10 maj

Lillebror har flyttat till sitt nya hem och lystrar nu till namnet Chaplin.
Allt går bra, Bilresan hem gick bra och första natten också. Idag fick jag höra att han redan lärt sig var tomtgränsen går, att man ska torka tassarna när man varit ute, osv. Det är så härligt att få nyheter från hans nya familj.

5 maj

Nio veckor i måndags!

Pyrena har blivit stora barnen! Igår var vi och veterinärbesiktigade två av valparna. Veterinären blev förtjust, faktiskt så tog hon sin kollegas jobb för att få besiktiga dem. 😀

Träffade på en stilig cockerherre väntrummet, hoppas att han mår bättre.

Jag hade tre valpar med mig i bilen och de var jätteduktiga, övning ger färdighet. Att åka i min skrinda måste vara värre än vilken bil som helst så de kommer att åka som kungligheter sen.

Dagarna springer iväg! Valparna är vakna mer och längre stunder och kräver sitt. När de har somnat är det dags för de stora tjejerna att få sitt och så rullar dagarna på. Det märks ju inte minst här att det blir långt mellan uppdateringarna. Ibland skulle jag behöva en avbytare för att komma i kapp med allt annat. Men tids nog...

Det är intressant att studera valparna och Lovis relation hur den förändras vart efter. Jag har inte lagt mig i avvänjningen över huvud taget, den har hon skött själv. Nu lär hon dem andra färdigheter och leker med dem på ett annat sätt. Ni skulle ha sett minen hos pyrena när Lovis fick springryck med dem för första gången! Killarna satt på rad med hakorna på bröstet och stirrade!
Vad har det tagit åt morsan?!? 😮

Tjejerna fattde direkt och hängde på! Eller försökte... ha ha de fick sina törnar men de är tuffa små brudar. 😎 

Lovis har börjat styra deras lekslagsmål på ett annat sätt också, förut kom hon springande när någon av valparna skrek hjärtskärande. Nu går hon in och delar på dem om hon tycker de leker för aggresivt och tar den bråkigaste i upptuktelse. Mjukt men bestämt och visar hur man leker, så det slutar alltid positivt. De är underbara, tänk att de går på ren instinkt. Inte kommer de ihåg något deras mamma lärde dem när de flyttade vid 8 veckors ålder. Jag är faktiskt glad att de är kvar lite längre än så.

Veterinären och jag hade en intressant diskussion om just det. Hon skulle hålla föredrag i ämnet idag. Hon menar på att valparna tjänar mer än de förlorar på att vara kvar hos sin mamma och sina syskon upp till 12 veckor. Både fysiskt och psykiskt. jag ska inte gå in på det närmare men en tanke att suga lite på är; Varför man säljer kattungar vid 12 veckor och hundvalpar vid 8 veckor, när katterna är tidigare utvecklade än hundarna...

Imorgon ska Lillebror eller Chaplin som han ska heta flytta hemifrån. Åh mitt hjärta kommer att gå i tusen bitar,  men jag vet att han får det bra. Ingen kärlek kommer att fattas honom.

Biltur och barnpussning...

Igår hade valparna besök av en familj som var intresserade av en svart cockerpojke. Vi kom fram till att Troll skulle passa dem bäst. Pojken han ska bo hos älskar fotboll och därför kommer troll att döpas om till Messi, efter favoriten i Barcelona. Messi kommer att stanna hos oss under maj månad då familjen ska ut och resa. Nästa vecka ska Messi och Chaplin veterinärbesiktigas, Chaplin kommer att flytta till sin nya familj under den veckan.

På förmiddagen tog jag en långpromenad med de stora vovvarna. Skönt att röra på sig när man legat på knä och skurat hela morgonen. (Ska nog döpa om mig till Askungen, fast jag tror inte det kommer någon prins och räddar mig ).

Vi gick Älgebyrundan, den går både på grusväg, i skog och på asfalt och vid sjön så det är en bra och varierande promenad. Lagom lång är den också. Min snälla granne har försett mig med en karta över området och ritat in var man kan gena genom skogen.

Idag var en riktig vårdag. Blåsipporna lyser upp längs dikena och vitsipporna likaså. Tussilagon lyser solgult. Det är så härligt den här tiden när allt föds på nytt!
 
Vilken värme det var! Helt ljuvligt!
Lovis som lätt blir varm flåsade ordentligt, så på hemvägen gick vi förbi sjön och hon tog årets första simtur. De andra nöjde sig med att bada lite grand. Siri fick kalsongerna sköljda vilket var välbehövligt eftersom hon löper.

Valparna fick mat och sen röjde de trädgården. de är ute mest hela tiden när det är fint väder. När de sovit en stund och maten sjunkit undan tog jag med Pebles och Jack i bilen. Vi åkte till Karby där hade vi bestämt träff med Lisa och några dagisbarn. Valparna fick prova på att gå i koppel där det var både bilar och massa barn som lät. En av flickorna var som född med ett valpkoppel i handen. Pebles och hon gick tillsammans. Pebles är nyfiken och öppen för allt nytt, en modig liten tjej. Båda valparna pussade på barnen.

Jack tyckte inte det var roligt att åka bil, inte Pebles heller förresten de protesterade höljudt första biten. Att gå i koppel gick bra, han skuttade glatt runt. De provade på att gå på asfalt också på parkeringen, men det var ingen reaktion. De är väldigt orädda och bryr sig vanligtvis inte om höga ljud.

Jack blev trött fortare än Pebles, som killar kan bli blev han lite gnällig och mammig på slutet. 😉 Men båda valparna var jätteduktiga. de somnade gott på hemvägen. När vi kom hem var det full fart på Pebles igen medan Jack behövde sova middag. Det är jobbigt att ut och resa och se nya saker när man är en liten valp.

Mamma, vad gör du!?

26 april, Årets första dopp i sjön

Dagarna rasar iväg och valparna är 8 veckor idag!

I torsdags var vi i Vallentuna hos veterinären och chipmärkte och vaccinerade alla småttingar.
En "flygande" besiktning gjordes och allt såg bra ut. Den officiella besiktningen gör vi straxt innan valparna flyttar.

Alla valparna var jätteduktiga att åka bil. Jag satte tre i stora buren och två i kattburen med bälte om. Veterinären såg lite konfunderad ut när jag kom in med en täckt kattbur. Hm skulle du inte ha valpar med dig?  Ha ha där lurades vi allt.
Lovis åkte med förstås så att hon slapp vara hemma och vara orolig. En valp hade kräkts när vi kom fram och samma sak när vi kom hem, men det var bra ändå med tanke på hur kringeli-krokiga vägarna är här ute hos oss. Jag trodde att det skulle vara fler som blev åksjuka.

Ingen av dem fick någon reaktion på vaccinationen utan de var pigga och röjde på som vanligt på kvällen. Jack tyckte att det gjorde jätteont med chipet, -Stackars mig! sa han nog.

Det blir färre och färre pölar och annat under natten. det är skönt, mina knän har fått exem av allt skurande! :p .Men skuras måste det förstås ändå det är ju inte så att de går runt pölarna direkt! De har lärt sig att läsa - mina trädgårdstidningar, hm... De har också upptäckt att väggar och lister är kul saker att gnaga på. Skura går absolut inte att göra medan de är vakna, då åker det med fem små terrorister på moppen som sliter och drar åt alla håll. Ofta får man liksom hasa sig fram för att alla får för sig att de ska följa med mig dit jag ska, och då så nära mina fötter som möjligt förstås.

v

Vi har de senaste dagarna provat att gå i koppel och att vara lösa en och en, ibland flera åt gången med de stora vovvarna på tomten. Det uppskattas verkligen. Man kan springa så fort man bara kan och det tar inte stopp! Man får dock akta sig när de stora vovvarna sätter upp farten så att man inte blir nersprungen!

Härom dagen tog jag med mig Lillebror - eller Chaplin som han ska heta i sitt nya hem - och Lovis och gick till skogen. Lillebror fick åka i valpväskan på min mage dit. I skogen skuttade han omkring med koppel och sele. Skojjigt med all mossa och alla berg och dalar. Skogen här är väldigt kuperad, milt sagt! Fjolårs löven prasslade spännande under tassarna. Modiga pojken kissade i skogen. 😀

När valparna tog sin första sovstund idag tog jag med mig tjejerna och gick en promenad ner till Hoven och gick ut och satte mig på klipporna. Vi satt där och såg vinden krusa vattenytan. Åh, vad livet är skönt såna stunder! Vi tog en sväng i skogen och kom ut på en väg vi inte gått på förrut. Det här området är jättebra på så vis att man kan gå kors och tvärs och slipper ta samma runda jämt, det är lätt att variera sig. Både jag och hundarna uppskattar det.
På hemvägen passade hundarna på att ta sig årets första dopp i sjön. Jag tycker nog att det var väl kallt men det tyckte tydligen inte hundarna.

Just idag har vi haft Pebles på grönbete i trädgården, hon sprang som en liten toka, men kom glatt när jag ropade på henne. Duktig docka! Pärlan tycker att valparna är skojjiga en och en när vi är ute och vill gärna leka. Annars tycker hon att de är rent vidriga små kryp som bara stör. Lovis blir mer och mer lekfull både med de andra tjejerna och med valparna.

Siri har börjat löpa vilket gör henne lite mer lättantändlig, annars är hon en suverän lektant åt valparna. De små nosar förundrat i baken på henne, luktar konstigt där...

Jag tog lunchen på verandan. Där brukar valparna busa. Jag öppnade grindarna idag i stället för att lyfta dem över staketet. Det är roligt att se hur de löser samma problem på olika sätt.
Från verandan kommer man ut där de brukar leka antingen genom att gå ner för en ganska lång ramp som går åt fel håll, eller genom att klättra upp för ett brant berg. Några använde klor och alla muskler de kunde uppbringa för att ta sig upp för berget och några använde rampen. Blomma som var upptagen med att gnaga på verandan (!!!) såg inte hur de andra gjorde. När hon kom fram till kanten som är alldeles för hög för en liten valp, tittade hon ut mot gräset och började skälla. Hur ska man ta sig ut här? Hon gnällde lite och kollade olika vägar men först när Jack visade hur man gjorde tog hon sig upp. Sedan använde de sig av båda vägarna allihop. Efter massor med bus somnade de sött. De vaknade till för en kisspaus och sedan somnade de gott igen. 😀

Gammelmoster Pärlan och Pebles busar.

Pebles & mamma Lovis

Blomma 8 veckor kommer på inkallning på sitt namn!

20 april

Idag har jag vägt valparna, Jack är en stor kille på 3,4 kg! Han är otroligt snygg och har ett så vackert huvud och uttryck så jag önskar att någon som intresserad av utställning skulle dyka upp och förälska sig i honom. Han är en riktig Ferdinand. Hade jag möjlighet att ha en hane skulle jag inte tveka en sekund att behålla honom! 😀

Viktmässigt på andra plats kommer Pebles, hon väger 3,1 kg. Hon är en riktigt söt och charmig docka, hon blir sååå glad varje gång jag säger godmorgon efter en sovstund. Svansen går som en propeller.

Blomma och Lillebror väger båda två 2,9 kg så nu är han inte minst längre. Troll som var störst ett tag är nu minst och väger 2,8 kg, så mycket skiljer det inte på de tre minsta.

De senaste dagarna har vi tillbringat utomhus så mycket som möjligt. Vi har alternerat platsen så att de ska få nya intryck. I går då det var varmt var de ute hela förmiddagen, de sov och åt ute också.

Troll var ute i det fria på tomten med mig och de stora vovvarna och visade tydligt att han är en modig pojke. Han spatserade iväg och provsmakade alla  växter som han kunde hinna med innan jag fick ut dem ur munnen på honom. Sen försvann han iväg upp i rabatten och gick på upptäcktsfärd in under en stor En och försvann. Lovis följde efter för att se vad han tog vägen. Han brydde sig inte ett dugg om var jag var eller de andra hundarna heller för den delen. När jag satte ner honom i hagen igen protesterade han högljudt. - Jag vill ut igen!

Lillebror var struttade iväg till sin mamma och sedan tillbaka till mig. Han höll sig runt mig men var ändå nyfiken och orädd. Vi tog en tur ut på vägen och tittade på grannens vovvar. Då satt han i min famn förstås.
Jack tog en tur på gräset han också men ville helst vara med Pärlan vilket inte uppskattades av surtanten. Han fjäskade ordentligt och gjorde sig så liten han kunde men det hjälpte föga!
När valparna skulle in fick Jack och Lillebror springa upp för backen själva, det tyckte de var jätteskoj!

Blomma och Pebles var ute samtidigt tidigare på dagen, de skuttade glatt längs staketet mot vägen, nyfikna på den konstiga vovven med kläder där ute. ( det är en gammal herre av rasen Kinesisk nakenhund)

Idag ska vi prova koppel och se reaktionerna på det.

16 april

Idag har ungarna fått vara ute på baksidan och provat på kuperad terräng. Spännande!  😀 

Valphagen på gräsplätten på framsidan av huset kändes inte så lockande efter morgonens regn. Jag har en altan längs med husets baksida där valparna springer ut och busar och kissar mm. Från den kommer man ut på tomten på baksidan upp mot skogen. Den är ganska liten och inhägnad så att de inte kan komma ut på resten av tomten utan att jag öppnar grinden. Staketet där är rymningssäkert, det är perfekt för små valpar. Där finns berg att klättra på pinnar att bita i och en stor gran med tjocka rötter att klättra på och bli kladdig av kåda... massa spännande gropar och annat att undersöka. De sover gott efter en sådan utflykt.😀 Lovis höll koll upp mot skogen, där brukar räven stryka.

Igår hade vi besök av valparnas "farmor", Åsa var och hälsade på. Vi hade en mysig dag och Åsa tog underbara bilder på valparna. Med sig hade hon Tassa och Bönan som löpte. Båda systrar till mina - Siri & Lovis. Pärlan och Bönan hade jätteskoj, hm tror att Pärlan inners inne är en pojk...  Vi upptäckte att de faktiskt är väldigt lika i ansiktet, men så är ju Pärlan faster även till Bönan.
Tassa svassade mest omkring och kollade omgivningen medan Siri racade som den värsta barnrumpa. Lovis njöt av lite sällskap. Hon blev jätteglad när Åsa kom, säkert kommer hon ihåg att hon bodde hos henne på sin "kärlekssemester". Nu räknas Åsa in i den utökade flocken.
Vi fick godkänt på småbarnen av farmor som tyckte de hade bra benstomme och var bra kroppade. Vad annat kan hon säga! 

Fick återbud på min tik igår, men det gör inte så mycket just nu. -Även om jag gärna sålt en valp till det paret. Det ger mig möjlighet att behålla båda töserna lite längre. Blomma är lite trång i bettet, vi får se om det växer till sig. Hennes kropp är perfekt, kort och kompakt. En annan valpspekulant som skulle komma idag och titta på de svarta pojkarna har lämtat återbud och skulle återkomma.

Månstråle har numera fått ett anständigt namn - Hon ska heta Pebles. Det var väldigt svårt att namnge henne, jag hittade inget passande, inget fastnade, men hon är en Pebles. Hon är lite senare utvecklad än rackarungen Blomma som har tagit för sig från början, men nu har hon kommit ikapp med stormsteg. Hon får större personlighet för varje dag. En självständig glad liten sak, med massor av charm. Lite mjukare än rivjärnet Blomma. 😉

Jack har utvecklats till en riktig skönhet. Stor och maskulin men ändå vacker på ett mjukt sätt. Jag är kääär. Jack är min ferdinand, lugn och lyhörd och kraaamig, en riktig mjukis fast på ett kungligt sätt. Suck, hur ska det gå?

Troll och Blomma fightas om herraväldet mest hela tiden. Ryter så de börjar hosta när de tar i ordentligt. Såååå farliga! Annars är Troll en liten knähund, vill gärna komma upp och kramas eller hugga en bit av min haka / läpp / näsa eller varför inte leka vampyr och ta ett ordentligt tag i halsen. Rackar troll! Ser ut som ett litet marsvin just nu i ansiktet, blir nog mycket päls på den gossen.

Blomma har lagt sig till med att sätta sig bakom mig när jag står vid diskbänken och skälla uppfodrande. Vaff! -Ge mig mat! Ha ha hon är ljuvlig, mycket hund och vilja i den tösen.

Lillebror är en mjukis, en gosegris med grrr i. Han är också väldigt lyhörd och vill gärna ha kroppskontakt. Kommer direkt när man lockar på honom. Tittar upp och säger, -vad vill du matte? Sockersöt är han forfarande och riktigt snygg i kroppen. Han har mörknat markant senaste veckan, så ibland tar jag fel på honom och Blomma i farten. 

Siri har ont i sitt öga idag. Jag såg inget igår men i morse höll hon ögat stängt. Jag har sköljt och smörjt. Det såg ut som om det var bättre mitt på dagen, men nu vet jag inte. Hon måste ha skadat sig eller fått något i ögat i går som ligger och irriterar. Går det inte över får vi ta en tur till veterinären.   
 

11 april

Jag hinner inte mycket mer än valpar just nu. Och eftersom jag inte har någonstans jag kan ha datasladden i när ungarna är vakna så blir det glest med uppdateringar.

Alla växer och mår bra. Jag vägde gänget härom dagen och då låg de mellan knappa 2100 och 2500 gram. Det skiljer en hel del mellan Lillebror och Jack. De andra låg där mitt emellan på skalan. Lovis sköter matningen på nätterna men lämnar åt mig att mata större delen av dagen. Så där en 3-4 gånger om dagen får de små tutta. Annars säger hon ifrån vänligt men bestämt, att här blir inget just nu. Foder äter de med god aptit och det märks på golvet... både i ena och andra formen, vaknade i natt av att det skvalade!
 Vi har börjat så smått att träna kissning ute genom att så fort de vaknar släpper jag ut dem på altanen. Hälften lyckas göra sina pölar på vägen ut, men alla pölar på andra sidan tröskeln är en vinst. 🙂

De senaste dagarna har det varit riktigt kallt och ruggigt så det har blivit bara riktigt korta svängar ut på altanen på baksidan. Men idag kom äntligen solen med lite värme så de kunde gå ut och busa i valphagen. De älskar det verkligen. Lovis ville vara med i hagen idag ända tills de andra tjejerna började busa och ha kul utan henne då ville hon bli utsläppt och busa hon också. De små är ena riktiga tuffingar.  Fast när mamma Lovis varnar lyssnar de direkt, det kan ju vara fara å färde.

Inomhus roar de små sig med att leka flismaskiner. De har upptäckt vedstapeln, som numera inte är en stapel utan en utspridd hög med vedträn. De lyckas med sina små sylvassa gaddar att göra en hel del flis på bara en kort stund och det finns tydligen inget annat som kan roa dem lika mycket. Ja, det är kanske bättre att de gör flis av veden än av möblerna... 😉

Vi försökte oss på att ta ståbilder härom dagen, det blev inte lyckat alls. De ser för dråpliga ut!
Som tur är kommer hjälp i veckan som är betydligt duktigare både på att fota och ställa småparvlar, så jag hoppas att få några fina bilder att lägga ut då. 

Tråkigt nog har jag blivit tvungen att raka ner Lovis vackra öron. Hon har varit lite för duktig med att städa efter valparna när de kissat. Hennes behöng var ständigt blött hur jag än försökte hålla det torrt. Det ledde till våtexem. Enda sättet att bli av med det är att hålla huden torr så jag hade inget annat val. Bli inte förvånade om det dyker upp en bild rätt vad det är på något som liknar en Welsh fast chokladfärgad.

Sonen i valphagen

annandag påsk

Dagen började som vanligt före gryningen med att Askungen dvs jag skurade golven. De små rackartrollen stängdes mot sin vilja ut i hallen med sin mor. Jack fick panik och skrek i högan sky, Blomma blev arg och skrek lika högt, de andra föll in i kören. Men jag var envis.

Hallen är stor nog för både bus och vila och mamma Lovis kan komma undan sina små genom att hoppa upp på kistan. Vanligtvis somnar de små om efter en stund men Jack var otröstlig. Jag fick snällt ta upp honom i famnen och sätta mig bredvid de andra som nu sov sött i korgen. Efter mycket snyftningar kom han till ro och kunde läggas till de andra små. Jag kunde återvända till sängen.

De små har tagit för vana att på sen-natten ligga nedanför min säng på en stor kudde, där de turas om att bli nerknuffade av varandra under protester. Jack tycks kräva mycket närhet fast han är en kavat liten parvel annars.
Andra vändan upp med skurtrasan fick valparna mat. Efter div utsläpp av gammal mat var golvet rent och torrt igen, en liten stund...

Mätta och belåtna busade de en stund och föll sen i sömn, alla utom Lilla Blå. Han frös och ville krypa tätt intill mattes hals och gosa in sig i värmen. Matte höjde värmen på elementet och stoppade in honom i högen av småttingar när han väl somnat. Kissning och utfodring av modell större hundar stog nu på schemat. Att återvända till sängen ytterligare en stund var lockande men nej, ibland är det skönt att ha en stund för sig själv när småtrollen sover.

Helgen har varit full med aktiviteter, med påskfirande och besök av familj och valpspekulanter. Gårdagen avslutades med väldigt god middag i trevligt sällskap hos grannen. Idag får bli en mellandag för att hämta lite krafter. Lovis kan behöva en lugn dag också, även om hon tagit besöken med ro så märks det att det tar på krafterna på båda stora och små.

Jack har hittat bästa kudden

långfredag

Tiden springer iväg och jag har inte hunnit uppdatera, jag lovar att försöka få in nya bilder på småttingarna idag.

De växer och gror de små liven. Det är roligt att se att de är små spontanapportörer. Korgen de sover i börjar fyllas med div leksaker som de har samlat på sig. De skakar livet ur sina byten också när de har fångat dem så instinkterna är det inget fel på. 😀 

Nosarna fungerar som de ska också - fast de inte kan se mig känner de att jag finns där uppe i sängen på morgonen, så de sätter sig och piper eller försöker ta sig upp.

Lovis är ingen lekmamma just nu, hon tar hand om det viktiga, mat och rengöring, leken lämnar hon över till Siri som glatt tagit på sig det jobbet.
Pärlan är övervakare, vill inte vara i närheten av de små monstren men har stenkoll. Valparna hade besök igår och efter någon timme tog Lovis och Siri en sväng ut på tomten. Men Pärlan lämnade oss inte en sekund. Hon intog Lovis position i fotöljen så hon hade koll på vad de okända gjorde med valparna. Jag slutar aldrig facineras av flocken samarbete och vilka olika roller de tar på sig i olika situationer.

29/3 Aprilväder

Valparna är idag 4 veckor.

De går på upptäcktsfärd lite längre bort från lådan för varje gång de är vakna. De har nu tillgång till hela huset när jag har dem under uppsikt. Köket är inte undersökt ännu och inte heller hallen, mer än någon tjuvtitt. En favoritplats att sova på är fårskinnsfällen framför tv:n. De lägger sig där eller går till lådan när de börjar bli trötta. De utvecklas väldigt fort och är nu mer jämna. Blomma utmärker sig inte lika mycket längre, men det går inte att ta fel på hennes hesa skall. 😉

Lovis är trygg med att de vandrar omkring. Siri är gärna med valparna så fort de är vakna. Mamma vill inte leka, det vill Siri och det gillar valparna. Lovis håller koll på lekarna men lägger sig inte i om det inte är nödvändigt. Bara om någon valp är på väg mot Pärlan går hon emellan och styr bort den, lungt och säkert. Pärlan håller sig på sin kant så gott det går, men det märks att hon har fattat att de alla ingår i flocken nu.

Tänder och klor är vassa små redskap och Lovis är inte så förtjust i att mata sina barn längre, hon gör det för att hon inser att hon måste. De är inte så försiktiga de små liven. Vi ökar så sakta på fodret så att magarna ska hinna vänja sig vid det nya. Mumsigt är det och de vill alltid ha mer när det är slut på smakportionen.

Dagen har bjudit på både mulet väder sol, regn och hagel. Det märks att det snart är April. Jag för min del är nöjd så länge det är plussgrader så att snötäcket så sakta försvinner. Riktigt geggigt är det på vägarna här nu och duschen är ett måste för Lovis del när promnaden är avklarad. Om inte overallen är på då räcker det med att bara tassarna i vår nya bäck. Passagen under vår uppfart är tydligen fortfarande blockerad av is så bäcken har bestämt sig för en ny väg. Tvärs över min uppfart, för var dag som går blir den bredare och djupare. Dags att införskaffa en bra spade tror jag och hjälpa bäcken på rätt väg igen.

Vi vill också smaka!

28/3 Släpp fångarna loss det är vår!

Oj oj oj, var jag på fest igår? Det blev nog lite för mycket och för sent eller?...
Nej, just det!
Det är de små terroristerna som hållt mig vaken hela natten så jag är alldeles vimmelkantig!
Hjälp! Hur vänder man på dygnet på små valpar som tycker natten är lattjolajban tid???

Deras mamma envisas med att sova tungt medan de röjer vilt och skriker i högan sky för att de inte kan ta sig förbi kompostgallret. Det låter som om de hamnat i kläm.
Lilla timida Dockan Månstråle har levt rövare och tyckte att man visst kunde gå på upptäcktsfärd mitt i natten. -Hallå, släpp ut mig! 
Gullgossen det lilla Trollet försöker forcera gallret med ren kraft. Som en liten Murbräcka. (Nu förstår jag vad namnet kommer ifrån på morfar Bonos kennel.) Det var faktiskt grannen som sa det när hon var här och kikade på mina små igår.

Blomma har använt sin hesa basröst och skällt och busat till och från hela natten. Hallå där ute, är det någon vaken? Annars ska jag nog väcka er! Det är mörkt här, tänd lampan så jag kan se!

Jack försöker ta sig ut, -Det luktar mat där ute! Ge hit den! Voff voff!

Lilla Blå hänger på buset han med, men är inte riktigt så högljudd som de andra. Men han kan han med, tro inget annat. Morrar farligt när det busas. Grrr jag är jättefarlig! Skutt fram och anfall!

Men ni skulle se dem nu. När jag sitter här med svarta ringar under ögonen.
Som små änglar ligger de i sin valplåda och sover.  Helt utslagna i en hög, åh så ljuvligt söta. De luras de små monstren! 😉

Det är helt underbart att få följa utvecklingen. Det är som om varje gång de vaknar efter en längre stunds sömn, så har de blivit lite säkrare på fötterna, lite modigare, lite mer nyfikna. De visar lite mer av sin personlighet för varje dag. Det går så fort!
 
De små tänderna är inte bara små piggar längre utan riktiga vapen! Jack har fått upp sina bakre tuggtänder helt också och vet precis hur de ska användas, till att gnaga av saker och ting med kraft!
Aj, de är små rovdjur!

Tidningarna används flitigt, fällen får sig en kisspöl då och då men de försöker hålla rent i boet och forcerar kanten på lådan för att ta sig ut när det är dags. Bajsar gör de på tidningen, eller på golvet, det är inte så lätt att träffa alla gånger. 
Gullgossen har ärvt sin mammas sätt att göra sina behov, man ska ranta runt som en tok och snurra en bra stund innan man kan sätta sig till rätta. Det är svårt att missa när det är dags, det är ju bra när det är dags att bli rumsren. 🙂 

Jag tror att det är dags att flytta ut de små monstren till hallen. Så att de får större yta när jag måste stänga om dem. Jag trodde att det skulle dröja lite till innan de var så trygga som de är. I går kväll somnade en på fårskinnsfällen framför tv:n, en i knät på sonen och en på fällen utanför lådan och två i lådan. Det är härligt att se hur de blir mer och mer självständiga. 

Lovis har släppt in Siri hos valparna, hon kollar bara extra när jag säger till Siri att vara försiktig. Hon blir lite ivrig ibland, det är ju så skoj med massa små leksaker som rör på sig! De små är kaxiga, de viftar glatt på svansen när hon kommer och försöker bita henne i nosen. Blomma gör riktiga lekinviter och slår med tassen mot Siri som tyvärr tror att hon kan göra likadant. Därav att jag måste lägga mig i. 

De har fått små smakportioner av valpfoder och de älskar det. De blir jättearga och skriker i högan sky när det är slut. Mera mat! Lovis vaktar sin mat mot ungarna, hon kanske tycker de är för små än. de får gärna försöka dia medan hon äter men matskålen ska hon ha för sig själv. Och det är ord och inga visor vill jag lova.

Vi har jobbat hårt med en mjölkstockning i två dagar men nu har den äntligen släppt.  Mycket massage och värme, både hårtork och varma handdukar och så tröja på när vi har gått ut. Valparna vägrade ta tutten men när jag mjölkat ut lapade de glatt i sig mjölken. Nu är allt i sin ordning igen och de äter glatt där också. Skönt! 

Vi har haft påhälsning i natt, jag vet inte vem som varit inne på altanen, men all returplast var utdragen och plasttunnan vält. Gissar att det var en kissemiss, finns många strykarkatter här.

Skön söndag åt er alla!  

Får man göra så där inne?
 

23/3 busdag

Igår tog vi en längre sväng, och njöt fast det var snöoväder. Lovis är inte ett dugg orolig för att vara borta från sina små. Skönt tycker jag eftersom Siri är i en krävande ålder. Lovis kan inte tänka sig att bli lämnad då vi andra går på promenad, hon ska med! Har valparna nyss ätit gör vi oss ingen brådska.

De sover en hel del de små, men när de är vakna är de vakna! Det morras och voffas och klängs på lådkanten. Anfall görs mot både varandra och leksaker. Såå sött! Man får passa på att umgås då det är liv i luckan så att det inte blir små vildhundar.

Lovis uppskattar inte alls det nya livet i luckan. Här ska vara lugn och ro, inte bråka barn! Kliver resolut in i lådan och börjar tvätta de små så att lekarna avbryts, och när mamma kommer så kommer maten, så var den lekstunden slut. Ibland går någon valp som inte är så hungrig sin egen väg men det tillåts inte, då lämnar hon de andra 4 med gapande munnar för att ta sig an den busen som inte följer ordningen. Och så får de andra snällt komma krypande om de vill ha mer mat.

Klorna klipptes för andra gången, vassa som kattklor var dom igen. De små gaddarna börjar ta sig igenom tandköttet och det kliar, mattes fingrar är perfekta att tugga på tycks det. Tidningarna används flitigt även om det händer olyckor på fällen också. Man kan tro det är små vattespridare man föder upp så blött som det blir i lådan under natten. Tvättmaskin och tumlare är kära vänner just nu!

Var hos grannen en sväng och tittade på hennes små Lapska Vallhundsvalpar. Sååå söta, som små vargbarn fast i andra färger förstås. Riktiga små personligheter redan och mycket mer fysiskt utvecklade än mina små fast de är yngre. Facinerande att se hur mycket mera urhund de är. Det är riktigt roligt att ha en kull på andra sidan vägen som är bara några dagar yngre i ålder. Vilket valpliv här ska bli!

Klor klipptes inte bara på valparna utan Lovis fick både klor och tassar ansade och huvudet plockat på det värsta. Pärlan trimmades i förrgår, en halv hund låg på golvet när vi var klara! Siri fick sin svans ansad och huvudet plockat. Aaaaj vad ont det gör, hon är så hår-öm! Det går inte att plocka allt som ska plockas då blir det olidligt tycker hon, men bättre blev det. Hon har otur som är född Sobel och hår-öm, då går det inte att fuska med effilering.

Valparna fick komma ut på golvet en sväng men det uppskattades inte av Lovis, de ska vara i lådan så hon har full koll! Siri ville gärna undersöka en valp som vandrat in under magen på Lovis, en varning kom som inte hörsammades, då tog hon bestämt tag om nosen på Siri. Då ramlade poletten ner hos unga madam. Oj då, bäst att backa lite...🤔

v

Idag gick vi en promenad i regnet, jag gillar att gå i regn, bara det inte blåser kallt och det gjorde det inte. Lovis fick till sitt förtret overall på sig så att vi kunde snabbtorka henne när vi kom hem. Blöt vovve i valplådan är ingen hit! När overallen ska på blir hon inte glad men sen bryr hon sig inte. Hon ser lite kul ut i sin galondräkt och juvret som hänger ut längst bak som på en kossa. Fy matte inte skratta! 🤭

När vi kom hem från promenaden hade Siri fortfarande samma mängd energi så jag gick till grannen och lånade med mig Módji hem. Hon är lika ung och yster som Siri, fast större och snabbare. Mycket bra om man vill ha en trött cocker! Det sprang och busade med en av Siris favoritleksaker, en petflaska! Prisvärd hundleksak får man väl säga! Bilder från dagens bus kommer att läggas in... (Massa nya valpbilder har tagits också men det får bli morgondagens projekt att få in allt på sidan). Siri blir lite lätt frustrerad när Módji springer ifrån henne så hon försöker sig på att få fatt i svansen för att lifta lite. Módji är snäll och saktar ner när Siri blir allt för mycket efter. Módji har ett något längre steg kan man väl säga utan att överdriva. Och i djup blötsnö har hon ännu mer förspänt. Skojigt har de och det är guld värt att ha en kompis så nära här ute.

Bakning blev det på eftermiddagen, frukterna började se lite ledsna ut så det blev Äppelkaka och banankaka. Nu ska det bli sängen, de fyrbenta har redan kommit till ro för natten.

20 mars

Dagarna flyger iväg och snart är valparna 3 veckor.

Vaknande av att jag hade små farliga vargar i lådan idag, borta var de pipande marsvinen och kuttrande duvorna. Nu morrades det och skälldes högt och gjordes utfall på närmaste syskon.

Livsfarliga små rovdjur som försökte skrämma varandra. Grrr... Tur de är tandlösa!

Det är så roligt att följa deras utveckling. Blomma är en tuff liten tjej. Ofta först framme när jag sätter mig bredvid lådan. Klättrar orädd upp i min famn när jag sitter i lådan. Skäller också högt och morrar tufft. Akta er här kommer jag! 😎

Månstråle är en liten mammagris. Skriker högt när hon känner hennes doft, hääär är jag mamma! Tycker om att bli smekt, slutar genast pipa då hon får lite extra omsorg. Men hon är också en nyfiken liten tjej, hon är snabbt framme och kollar vad det är om jag har lagt in något nytt i lådan. Och visst kan hon morra och vara farlig hon med.    

Lakritstrollet verkar vara en riktigt cool typ, han tar det mesta med ro. Äter och sover och passar på att provbita på närmaste syskon då det är lekdags. Kanske blir han en sån som tycker om att brottas i stället för att leka "ta fatt". 

Jack är ju en liten äventyrare det har han visat flera gånger. Utforskar saker och ting, provar att bita både i händer och kläder.
 
 Lilla Blå, sockergrynet är också nyfiken och tycker om att bli kelad med, kan också vara farlig och morra. Nu tar jag dig! och hugger tag i närmaste öra.  
Det ska bli kul att se när de blir större och man tittar tillbaka, hur mycket av deras personlighet som har visat sig redan nu.  

Vi har fått hemleverans av mat idag. Det är inte klokt, jag har inte varit uppe i affären en gång på de senaste 4 veckorna. Konstigt att man inte är underligare än vad man är... eller? 😉
Jag skulle ha handlat i veckan, men sköt på det dag för dag, äh jag klarar mig nog... Och sen skulle sonen komma igår och då skulle jag ju ändå hämta honom, så då tänkte jag ta det då. Men han blev sjuk så då blev det inget.  
Syrrans pojkar ville så gärna se om valparna hade öppnat ögonen så då var hon snäll och handlade på samma gång.

På morgonen fick jag gå ut och skotta av taket på lillstugan innan frukost. Jag tog överhänget igår, men i natt hade det rasat och mer hängde över kanten. Jag vågade inte släppa ut hundarna ifall det skulle rasa, de gillar nämligen att krypa in under stugan och smutsa ner sig!
Efter det tog vi en skön promenad i solen. Träffade granne och fick en pratstund, och våra småtöser fick träna på att se varandra men inte få leka. Oj, vad jobbigt!   

Och så fick jag städa lite på tomten, vad som göms i snö kommer upp i tö...
Inte var det några borttappade nycklar direkt...

Jag är väldigt osams med all teknik just nu. Köpte en extern hårddisk som jag la över bilderna på och nu är den stendöd! 😠 Härom dagen försvann alla kanaler på tv:n, 3:an och 5:an är spårlöst försvunna fortfarande. Och kameran vill inte som jag vill! Jag har fångat så många härliga ögonblick som har blivit suddiga. 😥 Åh jag vill ha en systemkamera! Då borde jag väl lyckas med några bilder i alla fall...🤭

En prommis till kanske innan mörkret kommer så är vovvarna nöjda att ligga framför tv:n sen. 😀

Skön kväll!

 
 

Vem e du?

Lugn dag

Såg med förvåning på snön som dalade ner när jag klev ur sängen i morse. Nej, nu får det vara nog...

Som tur var vände vädret och solen kom fram. Vi tog en lång skön promenad. Pärlan har vant sig vid all viltlukt och kan gå lös igen, även om jag har ett koppel släpande på henne. Det fungerar mest psykologiskt från den tiden då vi gick med långlina.
Väldigt skönt att bara behöva hålla i två hundar. Det är lättare också att lära lilltösen hur man får och inte får göra i koppel. Ja, hon borde kunna det vid det här laget men hon är som en yster kalv på grönbete. 

Valparna fick sig en avmaskning idag, väldigt konstigt med en annan konsistens i munnen. Smask, smask och kladd, men ner gick det. Maskade hela flocken på en gång. Lilla äventyraren Jack började den här dagen med att kravla sig ner från fällen (2cm) till tidningen och kissa. Inte illa för en tvåveckors valp! Jag såg honom göra det igår kväll men tänkte att det var en tillfällighet.
Jag vägde förstås valparna innan avmaskning, de ligger alla runt 1 kilo. Vikterna ska läggas in på resp. valpsida. Det går i en rasande fart. Alla de små går på upptäcktsfärd i lådan. Blomma har varit framme och försökt ta sig över kanten och likaså Månstråle. Knoen är nöjd med att ligga och busa med de andra och provbita lite på dem. Troll var hungrig idag och protesterade högljutt när mamma inte kom på en gång!
De tittar intresserat på mig när jag kommer och pratar med dem, så kommer de fram och ska lukta och smaka. De är ljuvliga!

Till kvällen blir det klickerträning. Igår kväll rotade jag fram klickern och körde ett pass med varje hund. Pärlan tog jag fram targeten till också och fast det var så länge sedan kom hon ihåg allt. Och oj, vad kul hon tyckte att det var!  Lovis körde jag lite kommandon på med klicker innan jag började med target. Hon fattade snabbt galoppen.
Siri fick jag klicka in, hon har inte hållt på förut mer än någon enstaka gång då hon var liten.
Hon gjorde som hon brukar, klagade högljudt på att hon inte fick godiset direkt. 🤩
Men sen fattade hon och då var det skoj. Jag ökade utmaningen genom att ha godisskålen stående så att hon kunde nå den, men hon försökte bara en gång.

Problemet med tre stycken träningssugna hundar är att hälften av tiden går åt att ge dem som inte tränar kommandon och träna passivitet samtidigt. Igår hade jag inte lust med det, det blir så rörigt. Så jag satte helt sonika den som var på tur på köksbordet och tränade där!
Alla sätt är bra utom de dåliga...


Jack vilar efter äventyren på mammas arm.

Bus före maten!

16 mars, flygande start

Det händer grejer för varje timme nu. Valparna blir mer och mer aktiva, även om det är korta stunder.

Vaknade efter en god natts sömn (den första på 3 veckor med flera timmars sömn i sträck, jippie!) av valp pip och sen att Lovis morrade åt Siri och så pang! Rök de ihop. Flygande start kan man kalla det! 😮

Siri skulle in och kolla valpen som hamnat på golvet utanför lådan. Det var Jack äventyraren som klättrat över kanten. Siri backade inte utan svarade upp så matte fick börja morgonen med att ta fram den djupa basrösten och tala om för flicksnärtan vem som hade rätt! Tonåringar! 🤩

Jag märkte att valparna hörde den högljudda diskussionen mellan mor och moster. Så nu börjar hörseln komma. Jag satte kompostgaller för valplådan innan vi gjorde oss klara för att gå ut. (nu är det fixat med högre kant)

Vi började dagen med en skön promenad i solen.
Siri fick korta tyglar även där för att gå ner i varv lite, och tillslut gick hon lungt och fint istället för att fara fram som en skottspole.
Maten serveras inte i skål när det finns så mycket överskottsenergi, utan kastas ut på tomten för att letas upp. Det är inte lätt att få småsyskon!
Kaffet avnjöts i solen och sen var planen att bada och trimma Pärlan men då tog batteriet slut, inte i maskinen utan i matte.

Mycket mer blev inte gjort den här dagen i alla fall inte i nyttoväg.

På kvällskvisten rök tjejerna ihop alla tre!

Pärlan höll på att larma stup i kvarten i hallen att det var något där ute och Siri hängde på. Lovis sprang dit i omgångar för att kolla.

Förmodligen gick Lovis fram till korgen Pärlan gjort till sin efter valparna kommit, och kollade in benet hon har där. Då morrade hon och Lovis svarade, sen la Siri sig i och så small det.

Pärlan fick burarrest en stund för att lugna sig (jag stänger aldrig in hundarna i buren annars) Siri fick jag tag i nackskinnet på (tur att hon har stor kostym Åsa). Det blev lugnt på en gång, men jag är inte van att de kurrar över huvud taget. Lite morr brukar räcka. Men med två hormonstinna tikar och en tjurskalle är det väl lätt hänt. 😉

Det är klart att det blir rotation i rollerna i flocken när det kommer valpar, det är ju en stor sak. Pärlan har redan tagit ett steg ner i och med att Lovis var dräktig. Jag tror att hon tyckte det var rätt skönt för hon är egentligen för osäker för att vara ledare, då passar Lovis mycket bättre. Men benen släpper hon inte frivilligt!

Siri vill passa på att kliva upp ett steg men då får hon nog vara lite smidigare i tillväga gångs sättet (skrivet man det så eller är det ett ord?)

Nåja nu är lugnet tilbaka i stugan och vi ska köra lite hjärngympa så att de blir för trötta för att fundera på annat.

Jag har plockat fram valparnas egna sidor så att de syns direkt i huvudmenyn. Jag är inte nöjd med upplägget på sidorna men har inte kommit på riktigt hur jag ska lösa det så det får vara så länge.

Åh, så har jag pratat med min älskade unge på Skype idag! Helt underbart att höra hennes röst efter 5 veckor! Men hon har gått och blivit norska tror jag...
Med bara norsktalande och engelsktalande runt omkring sig har hon fallit in i norska melodin. Så sött!
Förutom en tillfällig elak magsjuka är allt bra med tösen. Åh, jag längtar tills hon kommer hem!

Skön kväll!

Försten till tutten vinner!

2 veckor

Idag är valparna 2 veckor. Jag vet att jag är tjatig men, oj vad fort det går!

Alla valpar har nu öppnat sina ögon, de är bara helt bedårande med sina blå små pärlögon!
Jag kan inte se mig mätt.

Vi har klippt de små vassa kattklorna idag så Lovis slipper bli klöst. De små somnade i mitt knä en och en när jag höll på. Det bevisar att de är trygga med min doft. Det gjorde tydligen inte saken sämre att jag just tagit i köttbullar, alla var väldigt intresserade av mina händer.

Just när jag sitter här försökte Jack klättra ur lådan. Undrar om han skulle leta efter mamma? Tur att jag satt här annars hade han hamnat på golvet. Dags att höja kanten på Lovis ingång.

Han var tydligen hungrig för nu smaskas det nöjt i lådan. Smart liten kille!

Har bestämt att den andra svarta pojken får heta Troll, han är ju ett Lakritstroll. 😉 Jag satt med honom i mitt knä när jag döpte honom och han gav genast tillbaka genom att döpa mig - med kiss! 🤩

Lovis går till lådan och ger valparna en slurk, tvättar dem och går ut och lägger sig så att hon har lådan under uppsikt. Är det någon som ropar går hon dit och kollar för att se om allt är som det ska. Annars vilar hon helst utanför så hon får vara ifred en stund. Det är ett tufft jobb att vara mamma.

Siri har lekt med grannhunden idag. Lika spännande som förra gången var det att hälsa på hos dem. Skönt för henne att göra av med lite energi. Módji blev alldeles till sig när vi kom. Jippie! Lekdags!
 
I morse åkte Siri på däng av Lovis igen. Hon struttade in i valphagen trots varningar och då small det, och hon svarade! Då fick matte kliva in och tala om för tonårstösen vem som hade rätt! Hon är i den fasen i livet då man tror sig vara odödlig. Lite fostran sitter inte helt fel då.

Gäsp!

...Lugn över Ekskogen

Så har helgen kommit och gått och lugnet har sänkt sig över stugan. Det som skulle vara en lugn helg blev ändå ganska hektisk.
Solen har varit på besök hela helgen även om söndagen blev en riktigt kylig dag med nordanvind.

Mamma och pappa kom och grattade och hade med sig ett mycket saknat fönsterbläck. Det finns nämligen inget på utbyggnaden, så när det droppar från taket rinner det rakt in i fönsterfodret. Mer blöta i den redan fuktskadade väggen känns inte som en bra idé.

Min bror med familj kom på en snabbfika på lördagen och passade på att hämta bilen för att ställa den i garage. (Jo, jag har ett men det är FULLT!!!) Det känns onödigt att bromsar och dyl. står och rostar, så det var bra.

Lena och Uffe skulle en sväng till landet och titta till så de hade vägarna förbi. Vi passade på att ta en promenad med Siri och Pärlan i vintersolen. Siri har överskottsenergi så hon blev jätteglad när vi fick besök. Lovis ville också följa med men hon fick stanna hemma med sonen.  

Min syster och hennes familj kom på en snabbfika och tog med sig sonen upp till bussen så slapp jag lämna Lovis och valparna på ytterligare ett par dagar.

Tack alla för fina presenter och vackra blommor! 😀

Mycket handsprit gick det åt! Även om det inte skulle klappas på valparna i någon stor utsträckning så känns det säkrast så.

Jag har jättedåligt samvete för att det blev så rörigt när Lovis är så nybliven mamma. Som tur är så litar hon på att jag styr och ställer så att hon inte behöver oroa sig. Det är en stor nackdel med bara ett rum i huset, men känner jag Lovis rätt skulle hon inte nöja sig med att ligga i ett annat rum. Då skulle jag få sitta där jag också. Hon är som nöjdast när jag sitter vid datorn, straxt intill valplådan.

Valparna har börjat gå på upptäcktsfärd i större utsträckning, de känner och luktar sig fram. Som små mullvadar ser de ut!  Snart är det dags att sätta för en skiva, så att inte valparna klättrar ur av misstag.

När jag sätter mig i lådan kommer de fram och nosar på mig och precis som småbarn försöker de smaka på händer och kläder och fällen undersöks den med. Man märker också att de känner igen min lukt, de blir lugna av beröring.

Igår kväll hade lilla blå pojken börjat öppna ena ögat, en liten glimt syntes. Idag har Månstråle, (jag vet att det är knasigt namn, men hon är en liten Månstråle. Hon får väl ha det som andranamn när jag väl kommit på något bra namn. Maja fastnade inte riktigt.) i alla fall -Idag har Månstråle öppnat sina ögon och även Jack. Sonen har döpt den mindre av de svarta pojkarna till Jack. Den större pojken har inte fått något bra namn ännu så han heter just nu Gullgossen, (han är märkt med guldfärg så att jag lätt kan se skillnad på pojkarna utan att störa dem).

Sonen hjälpte mig att hålla när jag skulle ta 2 veckorsbilder, det är ju egentligen den 15:e men då är jag ensam och det är lite krångligt då. Alla valpar utom lilla Jack fick hyfsat bra bilder, men hans blev suddiga, och jag ville inte störa igen så det får vara så. Bilderna finns på respektive valps sidor.

Tjejerna och jag tog en kvällspromenad och rensade lungorna, Arg-schäfern som den kallas av grannen, förde ett jäkla liv när vi gick förbi. Lite olustigt är det eftersom den kommit utfarande efter hennes hundar då hon gått förbi. 😥

Nu är det bara kvällsvällingen kvar innan vi nattar in.